5 tips voor minder papierafval bij je bedrijf

Gepubliceerd op: 27-06-2024

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het verminderen van papierafval een essentieel aspect voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Bovendien kan het verminderen van papierverbruik leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een efficiënter bedrijfsproces. In deze blog delen we vijf praktische en effectieve tips om papierafval bij je bedrijf te verminderen.

Tip 1. Digitaliseer je bedrijfsprocessen

Een van de meest effectieve manieren om papierafval te verminderen, is door je bedrijfsprocessen te digitaliseren. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk papieren documenten omzet in digitale formaten.

Voordelen van digitalisering

  • Kostenbesparing: Minder papierverbruik betekent lagere kosten voor papier, inkt en printers.
  • Toegankelijkheid: Digitale documenten zijn gemakkelijk op te slaan, doorzoeken en delen.
  • Veiligheid: Elektronische documenten kunnen beter worden beveiligd tegen verlies of diefstal.

Implementatie

  1. Document Management Systemen (DMS): Overweeg het gebruik van een DMS om je documenten digitaal te beheren. Deze systemen bieden functies zoals OCR (Optical Character Recognition) waarmee papieren documenten snel en eenvoudig kunnen worden gedigitaliseerd.
  2. Cloudopslag: Gebruik cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive om je documenten op te slaan en te delen. Dit maakt samenwerking eenvoudiger en vermindert de behoefte aan fysieke kopieën.
  3. Elektronische handtekeningen: Maak gebruik van elektronische handtekeningen voor het ondertekenen van contracten en andere belangrijke documenten. Dit elimineert de noodzaak om documenten te printen, te ondertekenen en vervolgens weer in te scannen.

Tip 2. Promoot een papierloos kantoor

Een cultuurverandering kan een grote impact hebben op het verminderen van papierafval. Promoot een papierloos kantoor door bewustwording te creëren en werknemers aan te moedigen om digitale alternatieven te gebruiken. Zorg ervoor dat medewerkers toegang hebben tot de juiste technologie en tools om digitaal te werken. Dit kan variëren van laptops en tablets tot software voor samenwerking en documentbeheer. Met een papierloos kantoor bespaar je op de kosten voor afvalverwerking.

Tip 3. Dubbelzijdig printen en afdrukken op kladpapier

Soms is het onvermijdelijk om iets te printen. In zulke gevallen zijn er manieren om het papierverbruik te minimaliseren. Dubbelzijdig printen halveert het aantal benodigde vellen papier. Moderne printers hebben meestal een optie voor dubbelzijdig printen. Zorg ervoor dat deze instelling standaard is ingeschakeld op alle kantoorprinters. Ook is afdrukken op kladpapier een slimme manier om papierafval binnen je bedrijf te verminderen. Gebruik oud papier of misprints als kladpapier voor interne notities of tijdelijke documenten. Door dit papier een tweede leven te geven, verminder je de hoeveelheid nieuw papier die je verbruikt. 

Tip 4. Recycle papierafval

Niet al het papierafval kan worden vermeden. Zorg er daarom voor dat al het papierafval dat wel wordt gegenereerd, correct wordt gerecycled. Plaats recyclingbakken op strategische locaties in het kantoor, zoals bij printers en in gemeenschappelijke ruimtes. Zorg ervoor dat deze bakken duidelijk zijn gelabeld en dat medewerkers weten welk papier erin moet. Een rolcontainer huren bij Bedrijfsafval.nl om papierafval efficient gescheiden in te zamelen is een slimme keuze voor bedrijven.

Tip 5. Gebruik duurzaam papier

Wanneer je toch papier moet gebruiken, kies dan voor duurzame opties. Een duurzame optie is papier dat gemaakt is van gerecyclede vezels. Door deze keuze verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen en draag je bij aan een circulaire economie. Een tweede optie is papier dat FSC-gecertificeerd is. Het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk geeft aan dat het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en voldoet aan strikte milieunormen.

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.