Kennis

Hoe werkt een printer?

Gepubliceerd op: 21-03-2022

Elke printer heeft uiteindelijk allemaal hetzelfde doel. Dat is natuurlijk tekst of afbeeldingen op papier afdrukken. Er zijn wel verschillende manieren hoe een printer dat kan doen. Benieuwd hoe een printer werkt? En hoe er nou uiteindelijk iets op papier komt? Dat lees je in dit artikel! 

De hoofdgroepen 

Er bestaan eigenlijk twee verschillende hoofdgroepen van printers. Dat zijn impact en non-impact. Bij impact wordt de inkt via een impact op het papier gebracht. Dat is een soort stoot of slag. Je kunt dit vergelijken met een typmachine. Hier slaat een hamertje een inktlint tegen het papier. Bij een impact printer slaat er alleen geen hamer tegen maar wel dunne naaldjes. Deze vormen samen een af te drukken teken. Het gaat langzaam en het maakt veel lawaai. Door de fijnheid van de naalden ben je ook erg beperkt met de tekens die je ermee kan vormen. Een impactprinter heb je nodig voor doorslagen. Je kan geen slag of stoot maken met een non-impact printer waardoor je geen carbonkopie kan maken. 

Non-impact printer 

Bijna alle printers die te koop zijn in de winkel zijn non-impact printers. Deze worden vervolgens weer onderverdeeld in drie groepen als er gekeken wordt naar de werking van de printers. Dit zijn inktspuiters, laserprinters en thermische printers. Thermische printers werken met een andere verhitting. Er wordt meestal gebruik gemaakt van was en dit wordt dan gesmolten en op het papier uitgestreken. 

De inkjet printer

De werking van de inkjetprinter is dat er afdrukken worden gemaakt door middel van kleine druppels inkt en deze worden op een pagina gespoten in een bepaald patroon. De inkt komt voort uit cartridges. Deze zijn te koop in allemaal verschillende kleuren inkt. De inkjetprinter kan hierdoor mooie kleurenafdrukken leveren. 

De laserprinter

De werking van de laserprinter gaat net wat anders. De laserprinter gebruikt namelijk geen inkt maar een toner om af te drukken. Dat is een soort poeder en dat wordt op een pagina gesmolten met een hoge temperatuur. Het is voordeliger dan een printer met inkt. Een nadeel ervan is dat ze wel wat minder goed zijn in het maken van afdrukken in kleur. Ze zijn wel efficiĆ«nt en snel waardoor ze erg geschikt zijn voor op kantoor. 

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.