Kennis

Wat is een inkjetprinter?

Gepubliceerd op: 21-03-2022

De inkjetprinter is de meest verkochte printer. Ondanks dat een laserprinter een zakelijk imago heeft, is deze ook erg geschikt om thuis te gebruiken. Maar wat is nou precies een inkjetprinter? En wat is het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter? Dat lees je in dit artikel. 

De verschillen

De laserprinter en de inkjetprinter werken beide met cartridges. Het verschil is dat deze bij een inkjetprinter gevuld is met vloeibare inkt en bij een laserprinter zijn deze gevuld met poeder wat ook wel de toner genoemd wordt. De cartridges van laserprinters worden daarom ook wel tonercartridges genoemd. 

Hoe werkt de inkjetprinter?

De inkt wordt bij een inkjetprinter op het papier gespoten of gedruppeld. De cartridge laat op de goede plek een druppeltje inkt vallen door middel van elektrische schokken. De printkop met spuitmondjes wordt regelmatig schoongemaakt door de automatische reinigingsbeurten van de printer. Hiermee wordt wel extra inkt verbruikt. Als je weinig print dan zal de printer in verhouding minder vaak een schoonmaak nodig hebben. 

De voor- en nadelen

De voordelen van een inkjetprinter zijn dat ze relatief goedkoop zijn in de aanschaf. Je kan met deze printer ook in kleur printen. En de meeste inkjetprinters kunnen ook kopiƫren en scannen. De nadelen van de printer zijn dat de cartridges die in de printer moeten duur zijn. Hierdoor kunnen de gebruikskosten van de printer ook oplopen. Een ander nadeel is dat de kleine cartridges niet heel lang mee gaan en snel leeg zijn. Dit betekent dat je ze dus regelmatig moet vervangen.

Een inktabonnement 

Je kan ervoor kiezen om inkt te kopen bij HP door middel van en HP Instant Ink-abonnement. Het is een abonnement waarbij je per maand een vast bedrag betaalt. Dit is te vergelijken met een mobiel abonnement. Dit bestaat uit 50, 100 of 300 afdrukken per maand. De cartridges die je nodig hebt worden geleverd door HP en deze recyclen de oude. Epson ReadyInk heeft ook een inkt-abonnement. Deze houden bij hoeveel inkt je hebt verbruikt en zodra deze bijna leeg zijn versturen ze nieuwe op. Dit is in verhouding duurder dan dat je zelf cartridges bestelt.

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.