Kennis

Wat is een laserprinter?

Gepubliceerd op: 21-03-2022

Een laserprinter heeft de naam gekregen omdat deze printers eerst gebruik maakten van een laserlicht. Led printers worden tegenwoordig ook laserprinters genoemd. Een laserprinter hecht door middel van een toner de tekst of een afbeelding aan het papier. In 1969 is de eerste laserprinter uitgevonden door Gary Starkweather. In dit artikel lees je meer over wat een laserprinter is. 

Het afdrukken

Een laserprinter maakt gebruik van toners. Dat zijn een soort cartridges waar poeder in zit. Het verschil met inktcartridges is dat daar vloeibare inkt in de cartridge zit. Het document wordt bij een laserprinter geprojecteerd op een elektrische rol die geladen is. Ook wel de drum genoemd. Het poeder wordt op de verlichte delen van de drum verspreid en hier blijft het dan op plakken. Het poeder blijft vervolgens aan het papier plakken zodra de drum over het papier wordt gerold. 

Het onderhoud 

Bij een inkjetprinter is het onderhoud veel lastiger dan bij een laserprinter. Het voordeel van een laserprinter is dat deze niet is voorzien van een spuitmondje wat betekent dat deze ook niet verstopt kan raken. Een bewegende printkop kan zorgen voor onnauwkeurigheden, gelukkig beschikt een laserprinter hier niet over. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je een laserprinter voldoende stofvrij houdt. De printer kan namelijk vanwege de hoge elektrische spanningen stof aantrekken.

Verschillende toners 

Er moeten toners in de laserprinters. Er zit een verschil in huismerk toners en originele toners. Het verschil zit vooral in de poedersamenstelling, de kosten en de hoeveelheid poeder. De grootste verschillen zitten dus vooral in de prijs en de hoeveelheid poeder in de toner. 

De voor- en nadelen 

Bij een laserprinter heb je natuurlijk een aantal voor- en nadelen waarom je wel of niet moet kiezen voor deze printer. De voordelen zijn dat de afdrukken droog en watervast zijn, de toner verdroogt niet en de printer heeft ten opzichte van een inkjetprinter een hoge printsnelheid. De nadelen zijn dat de printer eerst moet opwarmen als de computer standby staat, de printer gebruik best wat elektriciteit en hij is minder geschikt voor het afdrukken van foto’s. Het laatste nadeel verschilt wel per merk van de laserprinter.

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.